• bevalling

Waar en hoe?

Waar en hoe?

In Nederland mogen vrouwen zelf kiezen waar zij willen bevallen; thuis of in het ziekenhuis. Dit is een groot voorrecht waar we trots op zijn. Mits het medisch verantwoord is, heb je de mogelijkheid om thuis te bevallen.

Voor jou is het belangrijk hier van tevoren goed over na te denken. Tijdens de bevalling is het belangrijk dat je je veilig en vertrouwd voelt. Dit is voor de een thuis en voor de ander juist in het ziekenhuis. Dit is een persoonlijke keuze. Het kan zijn dat je op het moment van de bevalling het toch anders ervaart dan je van tevoren bedacht had. Dit maakt niet uit, want je kunt op het moment zelf nog beslissen wat je fijn vindt. Je hoeft je in deze regio niet van tevoren bij een ziekenhuis aan te melden. Wij doen zowel bevallingen thuis als in het ziekenhuis.

In deze regio werken wij samen met het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.  Ook komen we in het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem. 

Thuis

Wanneer de zwangerschap goed is verlopen en er geen problemen in de voorgeschiedenis zijn (bijvoorbeeld bij vorige bevallingen) kun je rustig onder begeleiding van de verloskundige thuis bevallen. Dit kan als prettig worden ervaren, omdat je in een vertrouwde omgeving bent. Dit kan dan een veilig gevoel geven en zorgen voor rust en ontspanning.

Je hebt vele manieren om je zo goed mogelijk te ontspannen. Denk aan een lekker warm bad of warme stralen van de douche op je buik en rug. Dit kan ook met warme kruiken. Voor sommige vrouwen is het fijn om een beetje rond te lopen. Anderen vinden het juist prettig om te blijven liggen. Massage van de onderrug en bepaalde ademhalingstechnieken kunnen ook helpen. Zittend weeën opvangen met goede ondersteuning/massage van de rug wordt door veel vrouwen ook als een goede houding ervaren.

De verloskundige komt thuis bij je kijken hoe het gaat. We gaan beoordelen hoe de weeën zijn, hoeveel ontsluiting er is en hoe het met jou en de baby gaat. We zullen je ondersteunen daar waar nodig en je door de ontsluiting heen coachen. Wanneer we denken dat het niet zo lang meer zal duren, gaan we uiteraard niet meer weg. Wanneer er eerder begeleiding nodig is voor het opvangen van de weeën zullen we ook blijven. De spullen voor de bevalling gaan we klaar zetten en de kraamhulp wordt gebeld.
Wanneer er tijdens de bevalling problemen ontstaan, verwijst de verloskundige je door naar de gynaecoloog. Dit kan zowel tijdens de ontsluiting, de uitdrijving en na de geboorte van de baby voorkomen. Wij zullen altijd met je meegaan naar het ziekenhuis en daar persoonlijk voor de overdracht zorgen. 
Als alles thuis goed verlopen is, blijven we na de bevalling nog een tijdje bij jou en je baby. Ook de kraamverzorgster zal blijven. Zij helpt met douchen en zal het bed verschonen. Alles wordt door de verloskundige en kraamverzorgster weer netjes opgeruimd en je kunt heerlijk uitrusten. En natuurlijk samen gaan genieten van jullie kindje.

Ziekenhuis (ook wel poliklinisch genoemd)

Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen (zonder dat er een medische reden voor is), zal de verloskundige eerst bij je thuis komen kijken hoe het met je gaat. Hoe zijn de weeën? We gaan de ontsluiting beoordelen en hoe de baby het doet. Afhankelijk of het een eerste kindje is of niet zullen we met je naar het ziekenhuis gaan. Dit zal meestal bij zo'n 4-5 cm ontsluiting zijn. Natuurlijk kan ook dit weer per persoon verschillen. 

Een poliklinische bevalling is eigenlijk een verplaatste thuisbevalling. Dit houdt in dat de bevalling in het ziekenhuis plaats vindt onder begeleiding van je eigen verloskundige. Bij een poliklinische bevalling is er een verpleegkundige aanwezig die tijdens de bevalling assisteert. Ook hier geldt dat als er tijdens de bevalling problemen ontstaan, wij zullen overdragen aan de gynaecoloog.
Als de bevalling normaal verloopt, zul je  overdag ongeveer 3-4 uur na de bevalling weer naar huis gaan. In de avond en 's nachts is dit meestal ook het geval, want de meeste kraamcentra geven ook 's nachts opvang voor thuis. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, zonder dat daar een medische reden voor is, moet je de kosten van het ziekenhuis meestal zelf betalen. Deze worden niet altijd vergoedt door de verzekering. Je kunt het ziekenhuis bellen om te vragen hoe hoog de kosten zijn. Er zijn zorgverzekeringen die wel het hele bedrag vergoeden. 
Indien je vragen hebt over de plaats van bevallen, kun je die altijd aan ons stellen. Wanneer je nog niet zeker weet waar je wilt bevallen, kunnen wij daar met jou over nadenken en afwegingen maken in wat het beste bij jou past. 

Hoe?

Er zijn meerdere manieren om te bevallen. In principe kun je bevallen in de houding die je zelf prettig vindt. Dat kan bijvoorbeeld halfzittend in bed, op de baarkruk, liggend op de rug of zij, staand, hurkend, knielend of op handen en knieën zijn. Meestal vindt de uitdrijving liggend op de rug plaats. Denk er van tevoren zelf over na hoe je zou willen bevallen. Deel dat met ons en dan kunnen wij hier met jou over nadenken. Soms is het wel zo dat op het moment van het persen je misschien wel een heel andere houding prettig vindt, dan je van tevoren bedacht had.
Wanneer je vragen hebt over de manier van bevallen kunt je die altijd aan ons stellen. We denken hier graag met je over na.

Built with HTML5 and CSS3 | Copyright © 2018-2019 BringMeOnline